Fertőd


Ismertető

Fertőd és környéke számos látnivalót és élményt kínál az idelátogatók számára. Kastély, nemzeti park, egy különleges vár, természetiskola és látogatóközpont, puszta és tájházak mesélnek az itt élt emberek mindennapjairól és a Fertő-táj történetéről.

Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélya épült fel Fertődön. Az Esterházy-kastély fő homlokzata 100 méter hosszú, szárnyai 48 méteresek. A hatalmas épületben 126 szoba található. A kastély mögött helyezkedett el az Operaház, a Muzsikaház, a Bábszínház, a vendégfogadó, a tisztviselői lakóházak és a kaszárnya. Az épületegyütteshez egy 300 hektáros franciakert is tartozott. Innen indultak a fasorral szegélyezett sugárutak a környék kisebb kastélyaihoz, vadászkastélyaihoz és a Lesvárhoz. Esterházy „Fényes” Miklós herceg csodálatos otthonában káprázatos ünnepélyeket, remek balett-és operaelőadásokat, hangversenyeket, vadászatokat és kerti mulatságokat szervezett, melyekre meghívta a bécsi arisztokráciát. Főhercegek, uralkodók, a Habsburg császári udvar és az előkelő bécsi közönség is ide járt, hogy részt vehessen a látványos ünnepségeken, előadásokon.

Az Esterházy-kastély parkjának szélén áll a Muzsikaház. Ez az épület adott otthont az egykori Esterházy udvartartás zenészeinek, színészeinek és operai szereplőinek. Itt lakott Joseph Haydn is, aki alkotó életének nagy részét Eszterházán töltötte udvari karmesterként. Haydn vezetése alatt – 1770 és 1790 között – Eszterháza zenei élete és az opera igen magas színvonalat ért el. Napjainkban az épület a Haydn-emlékszobának és a zeneiskolának ad otthont.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Fertőd közelében található. Székháza egy különleges épület: a Kócsagvár, amely Magyarország legnagyobb náddal fedett építménye. A nemzeti park bemutatóhelyei a Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont, a bemutató majorság Lászlómajorban, valamint a Hanság élővilága kiállítás Öntésmajorban. A Fertő-táj tanösvényei: a Sziki-Őszirózsa Tanösvény, a Kövi Benge Tanösvény, a Gyöngyvirág Tanösvény és a Vízi rence Tanösvény. Mind-mind megannyi élményt kínáló helyszín.


Látnivalók

Esterházy-kastély

Fertőd leghíresebb látnivalója, Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélya az Esterházy-kastély. A pompázatos "magyar Verszália" káprázatos ünnepségeknek, remek operaelőadásoknak és hangversenyeknek adott otthont. Napjainkban az Esterházy-kastély kulturális programjaiban meghatározó szerepet játszanak a komolyzenei hangversenyek.


Muzsikaház

A Muzsikaház 1769-ben készült el. Az egyemeletes sarokház az Esterházy-kastély parkjának nyugati szélén áll.

A Muzsikaház az egykori Esterházy udvartartás zenészeinek, színészeinek és operai szereplőinek adott otthont.


Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő vidéke különböző éghajlati övezetek, növény- és állatföldrajzi határok találkozási helye. Ezek az Európában egyedülálló adottságok és e kis területen előforduló élőhelyek sokszínűsége határozzák meg a táj arculatát.A Fertő gazdag vegetációnak és állatvilágnak biztosít kedvező életfeltételeket.A tó elnádasodása elsősorban a magyar partszakaszon tapasztalható.


Kócsagvár

Sarród északi részén, az egykori fertői kikötő és révátkelő helyén épült 1993-ban a Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának székhelye. Magyarország legnagyobb náddal fedett épületében az állandó kiállítások mellett időszaki- és vándorkiállítások váltják egymást. Itt szerezhetők be a védett területeket bemutató kiadványok, és más, ismeretterjesztő anyagok.


Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont

Mekszikópusztán, a védett területek ölelésében, Fertőújlak szélén található a határőrség egykori bázishelye. Itt nyílt meg 2007 májusában a Csapody István erdőmérnök és botanikus nevét viselő multifunkcionális látogatóközpont és a 42 fős szálláshely.


Tájházak

Fertőszéplakon és Sarródon korabeli tárgyakkal berendezett parasztházakat találunk, amelyek a Fertő-menti falvak régi életét idézik.


... és további látnivalók Fertődön és környékén