Széchényi Mauzóleum


Ismertető

A Széchenyi-család mauzóleuma történelmi zarándokhely. A nagycenki plébániatemplom közelében, a temetőkertben található. A temető kapujától egyenes út vezet a középen álló családi sírbolthoz. Itt, az évszázados hársfák árnyékában, a kriptaépületben alussza örök álmát Széchenyi István, a "Legnagyobb magyar".

A mauzóleum két periódusban épült. Az ovális alaprajzú kápolnát 1778-ban emelték, a klasszicista előcsarnok 1806 és 1810 között készült Ringer József tervei alapján.

A bejárata két dór oszlop között nyílik. A téglalap alaprajzú előcsarnok három hajós, mennyezete kazettás. Az előcsarnokból egy keskeny ajtón keresztül juthatunk el a kápolnába. A bejárattal szemben álló oltár a Széchényi Ferenc által gyakran foglalkoztatott Hess Mihály egri festő alkotása. A bejárat felett látható orgona az 1800-as évekből származik. Egykor Liszt Ferenc is játszott rajta. Az oltártól balra a sekrestye, jobbra a kripta lejárata nyílik. A szűk lépcső fölött a következő felirat olvasható:

"Voltunk, mint ti,
lesztek, mint mi,
por és hamu."

A lépcsőn leérve érünk a kriptába. A kripta régebbi része ovális, míg az előcsarnok alatt kereszt alakú. A régi részben két urna látható, amelyet gróf Széchényi Ferenc készíttetett szülei hamvai számára. Itt találjuk gróf Széchenyi István és felesége, Seilern Crescentia grófnő sírját is.

Széchenyi István 1860. április 8-án halt meg Döblingben. A soproni vasútállomáson összegyűlt tömeg néma tisztelgéssel fogadta koporsóját, amelyet egykori jobbágyai a vállukon vittek a 12 kilométerre levő Nagycenkig. Széchenyi Istvánt több ezren kísérték utolsó útjára 1860. április 11-én. A temetést követő három napban több mint ötvenezren rótták le kegyeletüket sírjánál.

A sírbolt belső, újabb kori részében áll Széchényi Pál kalocsai érsek tölgyfa koporsója. A mumifikálódott holttestet a család 1810-ben helyeztette ide a sopronbánfalvi pálos templom kriptájából. A belső kriptában nyugszanak Széchenyi István szülei: gróf Széchényi Ferenc és felesége, Festetich Julianna grófnő. Körülöttük a kereszt alakú sírteremben a család számos tagja alussza örök álmát.

A család az utolsó évtizedekben már a kápolnán kívül temetkezett. A mauzóleum mögötti füves területen háromlépcsős talapzaton nagyméretű szarkofágszerű síremlék látható. Az alatta levő kripta a Sopronból, Széplakról és Egervárról 1910-ben ideszállított Széchényi ősök maradványait őrzi.

A népes Széchényi-család napjainkban is az ősi sírkertbe temetkezik. Körben a falak mentén számos újabb kori sírjuk látható. A dús növényzetű és kegyelettel gondozott sírkert hazánk egyik legszebb, legbensőségesebb temetője.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Nagycenken

A legfontosabb látnivalók Nagycenken és közvetlen közelében


Nagycenk környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai