Hársfasor


Ismertető

Európa egyik legszebb hársfasora, a magyar növénykultúra világcsodája a nagycenki hársfa-allé.

A kettős hársfasort 1754-ben telepítette Széchenyi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna. A 20 méter széles fasorban a csemetéket 7 méteres távolságra ültették egymástól. A 2600 méter hosszú sétányt eredetileg 645 darab kislevelű hárs kísérte. Az időközben kipusztult példányokat gondosan pótolták. A sétányt lovaglásra használták, ez magyarázza méreteit.

A napjainkban álló 450 db 16 méter magas hársfa törzsátmérője 1 méter. A hársfasor a Széchenyi-kastélytól Erdődy Hanna sírjához vezet.

Széchenyi Béla 1870-ben vette feleségül Erdődy Lajos gróf leányát, Erdődy Hannát. Két leányuk született: Hanna és Aliz. A második gyermekük születése után, 1872-ben az asszony gyermekágyi lázban halt meg. A 26 évesen meghalt Hannának az volt a kívánsága, hogy a híres hársfasor végében temessék el. A szarkofág alakú síremlék vörös gránitból készült, amelyet Kundmann Károly bécsi szobrász bronz domborművei díszítenek.

Széchenyi Béla feleségének halála után búskomorságba esett. Az ázsiai körútjáról hozott különleges növénymagvakat a sír köré ültette, amelyek azóta hatalmas fákká erősödtek.

A vigasztalhatatlan férj nem nősült meg újra. 46 év múlva került szeretett párja mellé. Sírjukon a következő felirat olvasható:

"Legyenek oly boldogok a túlvilágon,
a mint egymást az életben
hőn és hűn szerették."


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Nagycenken

A legfontosabb látnivalók Nagycenken és közvetlen közelében


Nagycenk környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai