Ilona Major


Ismertető

Nagycenk és Hidegség között található Ilona Major. Nevét Széchenyi Lőrinc legfiatalabb leányáról, Ilonáról kapta. Ő volt az első Széchenyi, aki Cenken élt.

Széchenyi György végrendelete századokon át meghatározta a család életét, öröklési rendjét. Csak férfiágon lehetett örökölni. A lányokat pénzben fizették ki, illetve csak haszonélvezetre kaphattak birtokot. Így került Ilona Kiscenkre.

Széchenyi György esztergomi érsekként halt meg 1695-ben. A hatalmas birtokot öccse, Lőrinc kezelte, majd ő is örökölte. Ilona Lőrinc legfiatalabb leánya volt, aki 1659-ben született a szlovákiai Kürtön. 16 évesen ment férjhez Tallián István nádori ítélőmesterhez. Férje halála után Sankó Miklóshoz ment férjhez. Ekkor jelölte ki Széchényi György érsek számukra a Kiscenki birtokot lakóhelyül. Ilona 1710 körül halhatott meg. Egy 1712-es oklevél már néhainak mondja. Emlékét a Nagycenk és Hidegség közötti Ilona Major őrzi.

A major területén napjainkban lovas bázis működik. A 25x40 méteres fedett lovarda egész éven át biztosítja a lovaglás lehetőségét. A szabadban három homokos pálya várja a lovaglás szerelmeseit. Túralovaglásra, vadászlovaglásra és hobbilovaglásra is van lehetőség. Az Ilona Major kiválóan alkalmas lovas versenyek megrendezésére, ahol már több országos rendezvényt tartottak. Az itt működő Sportlovas- és Szabadidő Központban lótenyésztéssel, lovas oktatással valamint sportló kereskedelemmel is foglalkoznak.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Nagycenken

A legfontosabb látnivalók Nagycenken és közvetlen közelében


Nagycenk környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai