Hegykő


Ismertető

Hegykő a Fertő partja mellett fekszik. A település lakosai a 15-16. században halászattal foglalkoztak, később a földművelés került előtérbe. Az 1900-as évek végéig a zöldségtermesztés volt a jellemző, napjainkban gyógyvizes termálfürdőjéről híres a falu. Hegykő idegenforgalmi vonzerejét a szép környezet, a nyugodt vidék, a tiszta levegő és a kedvező földrajzi elhelyezkedés biztosítja.

A Hegykői Termálfürdő festői természeti környezetben fekszik. A föld mélyéből feltörő 56 fokos termálvizet 2004-ben gyógyvízzé minősítették. Ez azt jelenti, hogy olyan kémiai összetétele van, amelynek gyógyító hatása tudományosan bizonyított. A termálvíz idült mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas, valamint rehabilitációs kúraként használják gyógyult csonttörések, ficamok és izomhúzódások kezelésére. A fürdő területén 5 kültéri és 2 beltéri medencét alakítottak ki. A termálfürdő és a hozzá kapcsolódó kemping egész évben nyitva tart.

Hegykő határában – az eredeti helyén – áll még az egykori vasfüggöny. A Szent Mihály templom mellett induló út vezet a Vasfüggöny Emlékhelyhez, amely nagyrészt korabeli anyagok felhasználásával készült. A helyszínen tájékoztató táblák mutatják be a vasfüggöny történetét. A műszaki zár 3 korszaka látható itt. A Vasfüggöny Emlékhelyet 2008. július 15-én avatták fel.

A Szent Kő emlékmű a Hősök Kertjében látható. A település határában álló eredeti pogány áldozati követ a legenda szerint a keresztények a templomuk építésekor annak oldalába falazták, hogy a kő mágikus ereje védje meg Isten házát. A Hősök Kertjében felállított emlékmű összekapcsolja a kereszténység előtti időket a kereszténységgel. A pogány követ ugyanis Szent István palástja borítja. A Szent Kő emlékmű Mihály Gábor szobrászművész alkotása.

A Nádak útján tanösvény a nevét a Fertő tó jellemző növényéről – a nádról – kapta. A Szent Mihály-templom mellett induló útról térhetünk rá a tanösvényre, amely a Hegykői főcsatornához vezet. A főcsatorna bejáratánál madármegfigyelő toronyból csodálhatjuk meg a tó növény-és állatvilágát. A Hegykő határában húzódó tanösvény elvezet bennünket a nád élőhelyére és a nádaratási helyszínekre.


Látnivalók

Hegykői Termálfürdő

A hegykői termálkút vizét 2004-ben minősítették gyógyvízzé. A termálfürdő 6 hektáros területen, festői természeti környezetben, fedett és nyitott medencéivel kényezteti vendégeit. A termálfürdőben összesen 1180 négyzetméter vízfelület áll a fürdőzők rendelkezésére:


Tanösvény kilátóval

A "Nádak Útján" tanösvény Hegykő határában a Fertő tó partján húzódik.

Az ösvény a nevét a Fertő jellemző növényéről kapta. A túraútvonalat végigjárva eljuthatunk a nád élőhelyére, a nádaratási helyekre.


Vasfüggöny emlékhely

Hegykő határában az eredeti helyén láthatjuk, hogy milyen volt egykor a vasfüggöny. Az emlékhely nagyrészt korabeli anyagok felhasználásával készült.

A műszaki zár három korszaka látható itt egy 40 méter hosszú szakaszon. A vasfüggöny történetét a helyszínen tájékoztató táblák mutatják be.


Horgásztó

A horgászok hegykői paradicsoma szép, csendes környezetben, a községtől 1 kilométer távolságra található. A tóban élő halfajok horgászhatóak. Amur, csuka, kárász, ponty, süllő, bodorka, vörösszárnyú keszeg, küsz karika keszeg, dévérkeszeg, sügér, compó, busa, angolna és harcsa akadhat a horgára annak, aki itt várja a kapást.


Szent Kő

A legenda szerint a mai Hegykő területén a pogány időkben egy áldozati kő állt. A honfoglaló magyarok ennél a ligetben álló magányos kőnél mutatták be áldozataikat isteneiknek. Amikor a keresztények a templomuk építésébe kezdtek, ezt a követ a templom oldalába falazták, hogy annak mágikus ereje védje Isten házát.


... és további látnivalók Hegykőn és környékén