Mozdonyskanzen


Ismertető

A Széchenyi Múzeumvasút szomszédságában kialakított bemutatóhely sok különlegességet tartogat az ide láthatók számára. Gőzmozdonyok, személy-, teher- és rönkszállító kocsik láthatók itt a kisvasutak múltjából.

Az 1000 mm nyomtávolságú mozdonyok ipartelepi kiszolgálásra készültek. Színük fekete, amelyet piros csík díszít. Az itt kiállított mozdonyok Magyarország különböző vidékein teljesítettek szolgálatot:

  • a Sajókazinc - Rudabánya vonalon,
  • az Ózdi Kohászati üzemeknél,
  • a Lenin Kohászati Műveknél Diósgyőrben.

A 760 mm nyomtávolságú mozdonyok is több helyről kerültek ide:

  • A zöld színű "Hany Istók" Mosonszentmiklóson fuvarozott mezőgazdasági termékeket. Később a csömödéri Esterházy erdőbirtokra került, ahol erdőgazdasági mozdonyként üzemelt.
  • A "Kincses" nevű mozdony első tulajdonosa a győri "Freund és fia" cég volt. 1948-tól 1974-ig az Országos Sertéshizlaló Vállalat Nagytétényi Hizlaldájában teljesített szolgálatot.
  • Az V. pályaszámú mozdony 1916-tól a Kaposvári Cukorgyár iparvágány hálózatán dolgozott.

A 600 mm nyomtávolságú erdei vasutak képviselőjét is megcsodálhatjuk kiállítóhelyen. A "Triglav" nevű gőzmozdony zöld színű, nevét a Triglav hegycsúcsról kapta, mert ennek közelében kezdte szolgálatát a Bohinyi tó melletti erdei vasúton. Az I. Világháború után átkerült az Inóci Kőbánya és Ipartelepekhez. Ezután az Állami Erdei Vasutak legnépszerűbb járműve lett. Az 1950-es években a Kismaros - Királyrét vonalon közlekedett. A rézből készült eredeti név- és gyári táblája ma is látható.

A mozdonyskanzen kocsiparkja 9 különféle típusú és rendeltetésű kocsiból áll. Nyitott és zárt teherkocsik, valamint személykocsik jellegzetes darabjait nézhetjük meg közelről. Különleges érdekesség az Abax 361-es számú kocsi, amelynek utasterét 1. és 2. osztályú fülkékre osztották. Valószínűleg ez az egyetlen párnázott berendezésű kisnyomtávú vasúti kocsi Magyarországon. A személykocsik berendezése korhű, fűtésüket vaskályhákkal oldották meg. Láthatunk itt még rönkszállító kocsit és alacsony kiképzésű "alagútkocsit" is.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Nagycenken

A legfontosabb látnivalók Nagycenken és közvetlen közelében


Nagycenk környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai