Népszavazási emlékkút


Ismertető

Az 1921-es népszavazás emlékét őrzi a Hűségkút.

Az I. Világháborút követően az 1919. szeptember 10-i saint-germain-i békeszerződésben lefektették, hogy Sopron és a környék 9 települése Ausztriához kerül. A bizottság 1921. augusztus 29-re tűzte ki a területek átadás-átvételét. A magyar hazafiak nem nyugodtak bele ebbe a döntésbe. Országszerte felkelések törtek ki. A felkelők között harcoltak a Rongyos Gárda tagjai, valamint egyetemisták, főiskolások, erdészek, vasutasok, jómódú gazdák, egyszerű katonák és szegény napszámosok. A felkelők megtámadták a terület átvételére érkezett osztrák vámos- és csendőrcsapatokat.

Ágfalván kettő ütközet zajlott: 1921. augusztus 28-án, és 1921. szeptember 8-án. Ezek az ütközetek vezettek a Velencei Tárgyalásokhoz. 1921. október 13-án a Velencei Egyezmény alapján népszavazást írtak elő a 10 település hovatartozását illetően. 1921. december 14-én Sopronban, december 15-én Brennbergbányán, december 16-án Ágfalván, Balfon, Fertőbozon, Fertőrákoson, Harkán, Kópházán, Sopronbánfalván és Nagycenken eldönthették az emberek, hogy hova szeretnének tartozni.

A szavazás a következőképpen zajlott le: minden szavazó egy borítékot kapott két cédulával. A kék színű cédulán Magyarország, a narancsszínű cédulán Ausztria felirat szerepelt. Aki Magyarországra szavaz, az Ausztria céduláját eltépi, és eztán mindkét cédulát visszateszi a borítékba. Aki Ausztriára szavaz, az Magyarország céduláját tépi el, mielőtt visszateszi a borítékba.

Nagycenk lakosságának 99,5%-a szavazott Magyarország mellett. A nagycenkihez hasonló eredmény sem Sopronban, sem a többi községben nem született. A titkos szavazás eredménye a következőképpen alakult: a szavazók 65,1%-a Magyarországra adta le a voksát, míg Ausztriára csak 34,9%.

A népszavazás eredményét Párizsban 1921. december 21-én a Nagykövetek Tanácsa tudomásul vette, és így a szavazásban részt vevő települések hivatalosan is visszakerültek Magyarországhoz.

A nagycenki Hűségkutat 2002. szeptember 21-én avatták fel a Széchenyi téren, amelyen a következő felirat olvasható:

"A nemzethez és a hazához való hűségről
1026 igen - 5 nem
arányban tettek tanúságot a nagycenki polgárok"


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Nagycenken

A legfontosabb látnivalók Nagycenken és közvetlen közelében


Nagycenk környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai